Ahad, 3 April 2016

HALAMAN PERKONGSIAN

Di halaman ini tok ingin meminta anda mengemukakan pendapat dan teori anda... 

Apakah batu ini adalah Delima Darah Merpati 

Asli atau tidak

Tok tidak berapa arif berkaitan Sains Gemology, mungkin anda yang lebih arif mampu menilaikannya. 

Item ini di dalam perjalanan dan tok rasa, kemungkinan besar tok masih keberatan untuk memaharkannya. 

Di maklumkan bahawa permata ini Di treat Doublet Madagascar Ruby Blood dan Natural Sapphire


5 ulasan:

  1. πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»

    BalasPadam
  2. Tok nk buat item bid ke ni?cantik sgt...

    BalasPadam
  3. Putih melati merah delima. Tok baik hati dema la kat sy.
    Berat jgk kes ni tok. Sy ni nak kata teori xde..nak kata ianya asli susah juga..ni kan pula bab sains gemology ni lg la hampeh.. Tp ikut pandangan sy dr gmbr di atas ianya delima burma(rasanya la). Sy nk kata ianya asli mmg payah tok. Yela sapa xtau teknologi skrg ni. Batu yg greadnya rendah pun boleh dijual pd harga yg tinggi di pasaran. Ni kes yg kena tipu la..sapa yg x trpukau utk memilikinya..padahal batu tlh diolah utk menaikkan warna serta kejernihan batu trsbt.
    Sy rasa tok lebih tau dr sy.. lg pun alat2 yg ada kat tok tu x kurang hebatnya.
    Kalau sy ni mana la nk tau sngt..dok nak test asli ke batu delima tu letak kat pipi..kalau rasa sejuk batunya asli..(ni yg org dok selalu buat la..boleh guna ke cara ni?) tp mcm tok mngkin pngetahuan tu extra sikit sbb ada alat pngukur tahap kekerasan sesebuah batu. Ada batu delima yg capai kekerasan 9moh.
    Mengikut apa yg sy baca selain delima burma, delima madagascar pun x kurang juga mahal juga harga dia. Warna pigeon-blood atau merah darah merpati dianggap sebagai batu ruby.
    Tahun lepas delima darah merpati pernah dijual pada harga RM109 juta di geneva.
    Sebutir batu delima 25.59 karat yang diberi nama ‘darah merpati’ dilelong dengan harga rekod AS$30.33 juta (RM109 juta) boleh lihat disini http://www.hmetro.com.my/node/50825?m=1

    Perhh. Kayo... Sekian dulu la ye apepun serba sedikit ulasan/pndapat/sumber dr sy ni dpt mmbantu tokmuda @ pengetahuan dgn yg lain di laman blog ini. Rokok surya pun da abis ni.. Kalau ada pendapat lain boleh la kongsikan di ruangan ni.. Izinkan sy undurkan diri. Tilam da panggil.. Assalamualaikum... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. brgnya belum sampai ke tangan tok, kalau dah sampai insyallah boleh di sahkan....

      Tapi tuan.. pasal sejuk tak sejuk tu, cara tu di ajarkan oleh mereka yang jual batu palsu... delima asli mampu boil water

      "Ancient Hindus believed that rubies could make water boil, and early Greeks ..."

      Cuba type ruby boil water... dan juga cara test dengan di pegang di tangan kiri.

      Tok di maklumkan batu di atas ialah doublet , atasnya delima madagascar blood pigeon dan bawahnya ialah natural sapphire, dia di gabungkan atas bawah di jadikan 1 permata.

      W.salam wbt

      Padam

Komen anda Di Trace melalui Pengimejan satelit langganan kami