Isnin, 30 April 2012

RARE ITEM

CINCIN AKED API ( TERSANGAT RARE )





Agak agak kalu ianya bukan dari kedai unkle, dan dari perguruan..apakah namanya?.... huhu... 

Insyaallah memang paling lawa dan rare dalam kedai unkle ni... hadoi, dah banyak pulak dari kedai unkle,,, heheh..nanti saya nak buat 1 page lain untuk kedai dia pulak... dan kalau boleh dilantik sebagai promoter kedai kedai lain pun ok jugak... 


Rare dan harga pun Rare, tapi tak rugi beli sebab khasiatnya juga rare.... tak caya, beli dan bawak jumpa bomo bomo..haaaa... baiiik punya...

Ikat suasa sepenuhnya


Kod Produk : CAPi
Bentuk : Siap Cincin
MAHAR : RM 3000

Kalau nak murah, boleh request untuk dapatkan permatanya sahaja...harga boleh nego cara tersebut... 

2 PERMATA AKED MEXICO

2 PERMATA AKED MEXICO RARE MUNGKIN MILIK ANDA
( SUPER RARE PRICE )


Aked Mexico ( fire agate )

Aked Api ini berpetak segi , lawa sungguh saya lihat, kalau nama melayu saya tak tau la depa letak nama apa.. ini barang rare dan sukar untuk diperolehi.

Kod Produk : APi-P
Bentuk : Permata Cincin
MAHAR : RM 400 ( no nego )

-----------------------------------------------------------------------------------------




Aked Mexico ( fire agate )

Ini pula berbentuk standard permata biasa, jenis aked api juga.... baru tadi tok moh kat sini bilang khasiatnya untuk menjauhkan sihir, benda halus kerana warnanya , bagi saya semasa menyentuh untuk snap gambar, auranya terasa sehingga ke lengan , dan sepertinya ianya beraura garang... baik untuk penggerun dan juga wibawa diri

Kod Produk : APi-S
Bentuk : Permata Cincin
MAHAR : RM 200 ( no nego )


Link Untuk Rujukan anda :

Fire Agate is sometimes referred to as iridescent agate or rainbow agate. Fire Agate is said to be Arizona’s “Un-Official” State Mineral. Fire Agate is a cryptocrystalline silica with excellent hardness, about 7. This agate usually has inclusions of Goethite or Limonite which cause the stones to be iridescent.
The gem is thought to be formed when hot water saturated with colloidal silica and iron oxide invades cavities in country rock and begin to cool.
Fire Agate is known for its healing qualities as well as its connection to the energies of the earth. It promotes and enhances energy, including meditation, ritual, and spiritual healing energies. It may also be beneficial in healing problems with the stomach and endocrine system.It can also heighten creative visualization. It strengthens the ability and will to manifest one’s life purpose on the earth plane. Promotes energy and strength, especially while healing. Will help one discover the truth in a matter and to aid in accepting ones fate. ( lihat, mat saleh pun percaya benda macam ni... drg lagi dasyat )
Legend:  Fire agate is found only in the American Southwest and Mexico and wasn’t brought into commerce until after World War II. These agates have come from several areas of the Sonora Desert region of northern Mexico and southern Arizona.

Rujukan sahaja...sebab takde rujukan dalam bahasa melayu, kalau hantar kat bomo bomo sure jadi rujukan merepek  ;p


CINCIN KAYU NIBONG TUNGGAL

CINCIN KAYU NIBONG TUNGGAL



100% made Hand Kayu Nibong Tunggal Oleh Pok Nik

Khasiatnya: 

- Mentawarkan Sihir dan niat Jahat
- Hindarkan unsur negatif seperti jin dan syaitan memang takut benda alah ni mungkin sebab pokoknya penuh duri
- Pemagar diri dari sihir
- Pemagar Kedai Jika dipasak 4 penjuru 
- Pembisa jika terkena musuh boleh mendatangkan mudharat
- Ampuh mengubati kerasukan dan saka dengan merendamkannya 10 minit dan bagi minum

Pakai jika perlu sahaja, Jika anda pakai dan bersalam dengan org pernah kena santau atau pengamal santau, orang itu akan tergatal gatal seluruh badannya...Maka anda boleh bertanya la kat dia " awak penah kena santau ke?" ...satu soalan yang hebat dan boleh mengagumi orang ngee

Kod Produk : CNT-99999
Bentuk : Cincin
MAHAR : RM 150 ( no nego )

- Tidak di Maharkan Lagi -




AKED MEXICO

AKED MEXICO ALA ALA AKED YAMAN




Diperkenalkan aked mexico atau pun panggilan orang melayu kita sebagai aked yaman.... 

Sebenarnya ia dipanggil aked yaman disebabkan warnanya, pada asal ianya sebenar ialah aked mexico yang lebih tinggi nilai kualitinya...

Boleh menyemak jenis jenis aked mexico ini di: 

Ini bukan barang perguruan, tapi dari stok unkle hussein.... ( barang perguruan sekarang dah mulai berkurang akibat beberapa individu di dalam membuat kepincangan , harap masalah ini dapat diselesaikan secepatnya guruku )

Yang ini NOT FOR SALE Untuk kongsi sahaja di sini hehe.... 





Ahad, 29 April 2012

RMG QUEEN

RMG QUEEN TEMPAHAN PELANGGAN


Tempahan Tn azly Subang... ekslusif untuknya

Tempahan Tn Fairuz,cheras


Tempahan Tn Zamry, Cheras

BRAVO...BRAVOOOOO............lawa lawa tu boleh ke depa... 

JED MERAH

JED MERAH SIAP DI CANAI



Jed merah yang sudah siap di canai dari kedai Unkle... Sementara permatanya dapat dari perguruan, 2 sumber terbaik bergsabung menghasilkan permata yang bermutu tinggi dan menarik..alhamdulillah

Jed mereh ini bukan saja akan terus kekal warna seperti ini sahaja, merahnya akan bertambah dari masa ke semasa bergantung kepada si pemakainya..

Bersaiz Standard permata ukuran 5 sen, comel dan cantik di jari , sedia menerima tempahan Dari kaum Hawa dan Adam

Kod Produk : PJM
Bentuk : Permata 
MAHAR : 56

* Terima kaseh Tn Zamry, Cheras
* Terima Kaseh Tn Hilmi, Pekan
* Terima kaseh Tn Shamsul, S.Alam


Boleh untuk tempahan siap ikat cincin

Ini barang RARE dan sukar diperolehi, Stok Cuma ada 4 Biji Sahaja, 2 di atas Sudah dimiliki oleh Tuan Zamry, Cheras. 

Jumaat, 27 April 2012

SISA MG

SISA MANI GAJAH

Anda nak tengok sisa sisa mani gajah yang maseh tinggal...?





JASPER

JASPER ASLI UNKLE HUSSEIN



Inilah batu jasper asli.... bukan sintetik yang berlambak lambak jual tepi jalan tu heeee....

Ini barang ada di kedai unkle tersadai tepi mesin untuk di canai atas permintaan singaporean. maka saya juga nak ambil peluang untuk mempromosikannya bagi anda.

Harga singaporean beli dari unkle : RM 180 / sebiji permata cincin

Shhhhhh.... jangan repot repot...

Saya jual lepas koutim dengan anak sedara unkle : 

Kod Produk : Jasper
Bentuk : Permata cincin
MAHAR : RM 86

I dont know what to doing with this stone, but can be cantik cantik only...
( terdengar depa borak borak, nak tergelak pun ada ngeeee ) 

JED MERAH

PERMATA JED MERAH 
( RARE SUKAR DIJUMPAI )





Jed merah darah amat jarang diperolehi... ini barang perguruan dapat dalam bentuk kalung besar gila... saya menghantarkannya ke kedai unkle untuk di canai bagi dijadikan permata cincin, saya ada order 1 bentuk cincin jed ini bagi display di sini untuk tatapan sahabat sahabat...

Berbelang belang merah, keputihan dan kehijaun... 

Insyaallah kegunaannya dari segi sains gemology;

- menjauhkan aura negatif
- Luck


Dari segi Mistik insyaallah:

- Menjauhkan gangguan jin, syaitan
- Memudahkan aliran rezeki masuk
- Penawar Gila
- Penawar demam panas
- Digunakan sebagai medium perhubungan dengan alam lain oleh sesetengah orang

Di sesetengah kawasan , apabila ianya diperolehi dalam bentuk kecil, orang tempatan menamakannya sebagai Geliga Darah..wallahualam..

Kod Produk : PJD
Bentuk : Permata cincin
MAHAR : RM 56

1 Je Lagi

Unsur sejuknya sesuai diguna pakai bagi:

- Polis ( untuk anak isteri, maklumlah balik kerja penuh tekanan )
- Guru ( melegakan tekanan )


Untuk Vision yang lebih jelas serta membantu membuat keputusan yang terbaik.. 

( untuk minda , berguna untuk pengamal meditasi, Yoga, pertapaan )


* Terima kaseh Tuan Musa, Sgapore

KERAMBIT

KERAMBIT KAKAK TUA



Kerambit ini kepunyaan saudara Nadzri anak saudara unkle... Kerambit ini bernama, kerambit kakak tua , menahan jari , memotong, menahan senjata, melibas, mencungkil isi perut....

Kod Produk : Kerambit - KK
Bentuk : Kerambit
MAHAR : RM 500
( sy x ambil comm..)

EN MAT : 017-825 9540 

ITEM SUKAR DIJUMPAI

TANDUK KERBAU MATI BERANAK





Gambar paling atas sekali, saudara Nadzri Salah Seorang anak saudara Unkle Hussein Memegang Tanduk Kerbau Mati Beranak Yang sudah mereka simpan selama berbelas tahun di kedai mereka.

Saya memang pada mulanya tidak mengetahui kegunaan Tanduk ini, apabila Tuan Zali Seremban menceritakan khasiatnya kepada saya, saya merujuk semula kepada Unkle hussein.. barulah cerita rasminya bermula..


Kegunaannya: 

- Penepis / penyisih peluru dan senjata tajam
- Penyisih kemalangan
- Penyisih Tumbukan, sepakan musuh...
- Penyisih sihir, tenung dan santet
- Jika ada yang berhasad dengki , hasadnya akan makan tuannya sendiri ( patah balik )

Anda bayangkan, musuh nak menumbuk atau menampar.. tidak sampai penamparnya... macam mana tu ye ?.... 

Anda bayangkan orang tembak dalam jarak semeter tak kena pada tubuh anda

Itulah kegunaannya.... 

Kod Produk : CTK-Hitam
Bentuk : Siap Ikat
MAHAR : RM 650

HARGA PASARAN : RM 12000 Ke atas..
( tak dapat nak dinilaikan sebenarnya barang macam ni )

Unkle cakap, kalau kata mahal... g lah cari sendiri kerbau mati beranak 

Ni pesanan dia ye, saya sampaikan saja hehe

Rabu, 25 April 2012

ZAMRUD COLOMBIA

ZAMRUD COLOMBIA GRED A+++



Ini barang unkle hussein sendiri.. anda nampak kan harganya...so tak perlu lah saya letakkan maharnya di sini hehehe

atas unkle bersama Nik anak sedaranya sedang membuat ukuran keaslian permata yang saya perolehi dari perguruan

hansem poknik tu, takde awek mau ka hehehe

DELIMA BURMA

DELIMA BURMA


Jeng jeng jeng........ Lama dah saya dok perati delima pink burma ni, ianya menempat di kedai unkle hussein, pernah saya bertanya berapakah harganya, ehem ehem... mungkin sebab saya kurang minat delima, so saya tak la jadi nak ambil delima indah ini

Sebesar sekitar 50 sen....

Kod Produk : DB-Indah
Bentuk : permata Cincin
MAHAR : RM 550 

CINCIN L.LAZULI

CINCIN LAPIS LAZULI 





Cantik sungguh lapis lazuli, semenjak ianya ada dalam simpanan saya, belum ada yang membuat tempahan lapis lazuli kecuali tn Shamsul tak silap saya... Cincin ini milik pak mertua saya, saya buatkan khas bagi kesihatan beliau.. alhamdulillah ada nampak sedikit perubahan... manakala cincin ini asyik berubah warna saja , sekejap ada jalur emas, kejap jalur hitam , sekejap jalur puteh dan tompok tompok cantik, mungkin ini ialah proses penyerapan toksin dalam tubuhnya.. dulu selalu penat penat dan mudah letih akibat k.manis, dan darah tinggi beliau..alhamdulillah, kini boleh pulak tu main kejar kejar arnab kat halaman rumah ( nak masukkan arnab dalam reban katakan ) hehe...

Bagi yang nak memilikinya...

Siap cincin standard 

RM 186 Sahaja

Kod : LL-Cincin

Selasa, 24 April 2012

PAKEJ JUMBO PEKERJAAN

PAKEJ JUMBO PEKERJAAN

Pakej ini melibatkan geliga dan permata mengikut jenis pekerjaan anda, kegunaannya juga fix, anda tidak perlu spend terlalu banyak untuk memiliki geliga dan permata bagi khusus pekerjaan anda semua, tidak perlu anda tercari cari batu apakah yang sesuai, geliga apakah aku perlu pakai untuk pekerjaan aku... insyaallah kesemua ini akan terjawab bagi setiap pekerjaan yang anda lakukan dan ceburi sekarang.




JENIS PEKERJAAN


1) Pilot

a) Teras Kilo ( buat selamat perjalanan )
b) Besi Kursani ( Mohon dikurniakan keselamatan kekebalan jika kemalangan )


2) Guru

a) Kayu Penunduk ( menundukkan murid, pengetua dan rakan seguru )
b) Permata mani gajah ( Bicara mudah diterima )
c) Permata Tanduk Kerbau mati beranak ( di sisihkan dari khianat dengki, sihir dll )


3) Pegawai Pemasaran

- Mani Gajah ( bicara mudah diterima )
- Kayu Penunduk ( agar orang yang dijumpai akur segala penerangan )
- Ikan tempel ( diselitkan di dada kanan bagi pelaris )

4) Tentera 

- Kayu penunduk ( Menundukkan tawanan, memerintah orang bawahan )
- Permata Tanduk kerbau mati beranak ( disisihkan peluru dan senjata musuh )
- Besi Kursani ( kekebalan darurat )
- Geliga Brunei ( penglimunan dari musuh )
- Mani gajah ( kenaikan pangkat )
- Batu petir ( tampar musuh, musuh mati beragan akibat hilang selera makan )
- Kemuning Hitam ( Sebagai 1st Aid didalam Hutan )

5) Polis

- Kayu Penunduk ( menundukkan orang yang hendak di saman atau nak di soal siasat )
- Permata mata Harimau ( Penggerun )
- Permata tanduk kerbau mati beranak ( Penyisih peluru dan senjata musuh )

6) Bussiness Man / woman

- Permata mani gajah ( Bicara diterima )
- Kayu Penunduk ( menundukkan pekerja, dan pegawai JKR !!!)
- Geliga Naga emas ( Menjaga kemasyuran, pengaruh dan kedudukan )
- G. Cenuai Emas ( Pelaris )
- Geliga Madu ( Pelaris )
- Ikan Tempel ( Pelaris )


7) Lawyer

- Kayu Penunduk ( Menundukkan lawan )
- Kayu Tas ( membungkam Mulut lawan )
- Permata Tanduk Kerbau Mati beranak ( Menyisihkan sihir, senjata musuh )
- GPS / Kecubung ( ketenangan pikiran / Mudah dapat vision )

8) Doktor

- Kayu Penunduk ( Menundukkan pekerja dan pesakit )
- GPS / Kecubung puteh ( ketenangan pikiran )
- Permata mani gajah ( bicara mudah diterima / mudah naik pangkat )
- Batu petir ( menjauhi gangguan makhluk halus di bilik mayat )
- Permata Bertam Api ( menjauhkan gangguan makhluk halus dan menaikkan semangat )
- Teras kilo ( menjauhkan gangguan makhluk halus )
- Kemuning Hitam ( menjauhkan gangguan makhluk halus )


9) Engineer / Jurutera 

- Besi Kursani ( kekebalan jika diperlukan )
- Kayu penunduk ( menundukkan orang bawahan )
- Permata Mani Gajah ( disegani dan bicara mudah diterima )
- Lapis lazuli ( memberi tenaga )

10) Kerani

- Permata mani gajah ( Disegani / bos tak kacau sangat )
- GPS / Kecubung ( ketenangan Minda )
- Lapis lazuli ( memberi tenaga )

11) Driver

- Lapis Lazuli ( memberi tenaga )
- Besi Kursani ( tenaga dan keselamatan kekebalan jika diperlukan )
- Batu petir @ Kemuning Hitam ( menggelakkan gangguan di perjalanan )
- Permata mani gajah ( bos sayang )


12) Pembinaan

- Besi Kursani ( mohon diberikan kekebalan jika diperlukan )


13) Akaun

- Permata mani gajah ( Bicara mudah diterima / Dihormati / Bos tak kacau kerja )
- GPS/ Kecubung puteh ( Ketenangan minda )
- Zamrud Colombia ( menghadirkan ilham )




Ada yang berkata " wah, banyaknya saya nak kena pakai... " tidak tuan... , saya syorkan anda on off pakai mengikut keperluan.. jangan la sekali pakai semua, kang kena cop tok moh pulak hehehe..... 


Apa yang saya lakarkan di atas ialah pengalaman pengalaman sepanjang mendalami alam mistik, namun saya nasihatkan agar anda semua tidak terlalu taksub dengan cincin permata yang anda miliki kerana ianya boleh mengundang syirik dan riak. Sebagai contoh jika anda adalah seorang doktor,, saya syorkan permata yang telah disenaraikan untuk pakaian anda, namun tentang kelebihan, kuasa , khadam ke, kenapa macam tu dan kenapa macam ini, saya nasihatkan janganlah ada perasaan ingin tahu sehingga tahap tersebut kerana perasaan ingin tahu tersebut boleh menjurumuskan anda ke dalam lembah SYIRIK.

Setiap apa yang Allah kurnia dan cipta di atas muka bumi ini PASTI ada kegunaannya tersendiri, dan ianya ialah satu kelebihan yang Allah berikan kepada Seketul Permata agar kita menggunakan akal untuk berfikir akan kebesaran Allah itu sendiri. 


Cukup anda tahu bahawa aura permata ini mampu mempengaruhi aura diri anda dan campuran kombinasi aura ini akan menghasilkan sesuatu yang kita hajatkan untuk keperluan duniawi. Seperti sebuah rumah yang compang camping... jika anda hendak menjadikannya sebagai rumah yang ceria pasti anda pelu mengecatkannya dengan warna warni dan warna cerah dan rumah tersebut yang pada mulanya buruk compang camping akan tampak ceria seperti mana yang anda hajatkan, sama juga dengan konsep aura tubuh anda yang standard...kemudian anda ingin upgradekan ianya menjadi sesuatu.... mudah saja persamaan yang saya tuliskan ini.


Kata guru saya satu ketika dulu.... kita bukan di zaman Rasullullah saw.... malah kita bukan wali atau sufi yang dengan berdoa sahaja kita boleh mengecapi perkara yang kita ingini. Malah , jika kita ikhtiar dan berusaha setengah mati sekalipun, jika bukan belum rezeki... pasti tidak membuahkan hasilnya.... kenapa..?... ya ..kita disuruh berfikir.... Kitakan khalifah... gunakan apa sahaja yang Allah ciptakan atas muka bumi ini untuk mencapai tujuan kita.... saya rasa tak salah jika menggunakan insentif insentif menggunakan aura permata bagi membantu untuk tujuan tujuan kita. Malah kita bodoh sombong pula mengatakan,.... ah!!!!. mana ada batu batu ni semua ada aura dan khasiatnya tersendiri... di situ sudah nyata, anda sedang mempersendakan ciptaan Allah swt itu sendiri dan secara tanpa sedar sebenarnya anda sedang memperendah rendahkan kebesaran dan keagungan Allah swt yakni pencipta kita dan pencipta kesemua benda di seluruh semesta.... fikir..fikir.... tidak salah bukan....?





* p/s: Semalam permata mani gajah saya mendapat perhatian seorang saintis , beliau menyatakan bahawa rakannya telah membeli sebentuk cincin mani gajah dari blog saya ini dan ia menarik minat beliau juga bagi memiliki permata mani gajah ,.. saya memaharkan mani gajah lubang tengah ( kesayangan saya  ) sebagai tanda silaturrahim..saya juga memintanya agar menjalankan kajian ke atas permata mani gajah memandangkan ianya masih di dalam bidang kajian beliau.. alhamdulillah.. Hari ini beliau berada di KK bersama cincin mani gajah berlubang saya tu... hehe


Terima kasih Tuan Zafri.Kahang Timur

Jumaat, 20 April 2012

PELBAGAI PERMATA

PELBAGAI PERMATA


Ada 3 sahaja , kecil kecil... ini sebagai hadiah kepada anda semua sahaja 

Terdiri dari :

- Mini geliga Bulan
- Mini Geliga Madu
- Mini Geliga Langit
- Mini Geliga Ibu Mitiara
- Mini Geliga Air
- Mini Marjan
- Delima Afrika

Kod Produk : BONUS
Bentuk : Permata Geliga


Free jika dibeli bersama item Bernilai RM 200 Ke Atas 

ADA 3 SAHAJA

3 PEMBELI ITEM RM 200 KE ATAS MAU TAK MAU TETAP AKAN DAPAT 1 SET KOLEKSI GELIGA RARE INI

* Terima kaseh Tuan Hilmi , Kuantan
* Terima kaseh Tuan Azly, Subang
* Terima kaseh Tuan Jumat, Lawas



RIMBUNAN RARE

GELIGA PERMATA RARE DALAM SIMPANAN SAYA SEKARANG


Lihat sendiri, dalam kotak yang di seal " RARE ITEM "  tiap 1 geliga Super RARE cuma ada 1 sahaja... kecuali batu petir ada 2, tadi Tuan Basir dah sambar 1, so.. batu petir juga tinggal 1


SAPA CEPAT DIA DAPAT

EN MAT : 017- 825 9540 (HOTLINE)

BORONG SEMUA INI RM 850

Tapi malangnya, tiap satu nya dah di book pelanggan

TEMPAHAN TN BASIR

TEMPAHAN KHAS TUAN BASIR






video

Tempahan khas Tuan Basir , beliau meminta saya mencanai Kayu gara' bagi dijadikan permata, tak sangka kan, ianya secantik ini , nampak saja permata kayu gara' tu huduh sebelum di canai, lepas di canai... wow... cantik... unkle pun belek belek dekat 20 minit jugak, nak kata sama tiger eyes bukan, bukan sama sekali... aur batunya berbeza. Kekuatan MOH nya melebihi kekuatan Tiger eyes sebenar..boleh dikatakan ianya bermutu dari tiger eyes malah jauh bermutu dari bentuk RAW nya.

Kod Produk : CPKG'
Bentuk : Siap Ikat 
MAHAR : RM 200



PANCHAR LANGIT

PANCHAR LANGIT


ILUSTRASI SAHAJA


Ini namanya

PANCHAR LANGIT

Kami semua tak tau apa khasiatnya dan kegunaannya... tapi dari kalangan jenis RARE.... mula kalau tengok nampak macam batu biasa sahaja... takde nilai, bila diperhatikan betul, dalamnya ada pancaran Biru..amat cantik sekali..


Mengikut sifat, saya percaya jenis ini berkhasiat untuk :

- Kewibawaan dan kemasyuran ( pandangan saya sahaja )

Nama nya memang ORI sebagai PANCHAR LANGIT

Kod Produk : PL-Huduh
Bentuk : Permata Cincin
MAHAR : RM 256

Minimum RM 126

GELIGA DALAM BULUH

GELIGA DALAM BULUH 


Ini ialah geliga buluh asli yang diperolehi dari dalam buluh, ianya bukan geliga buluh yang diklaim sebagai tabasheer atau batu wali atau batu taat wali yang di jual merata blog dan tempat... Batu taat wali ialah dari batu raw yang diperolehi dari dalam tanah bawah rumpun buluh lebih kurang sedepa dari buluh yang dipercayai ada permata taat wali ini, ianya terhasil dari larutan kimia kapur, dan alkali terhasil dari akar pokok buluh tersebut.

Geliga buluh di atas ialah asli daripada dalam buluh . Insyaallah ianya mampu untuk :

- Pengubatan santau
- Pembuatan santau
- Penggerun kepada ular dan musuh yang ada ilmu sihir 
- Pengelak santet, tenung dan sihir dengan izin Allah taala

Kod Produk : GB-Hijau
Bentuk : Permata cincin
MAHAR : RM 350

* Terima kaseh Tuan Jumat, Lawas

Cara mendapatkan Geliga ini ialah:

Cari buluh hutan yang tua dan batangnya sudah ditumbuhi dan dinaiki pokok ( berdedalu ), cari bulan mengambang khamis malam jumaat pada waktu senja duduklah di kawasan pokok buluh itu, menjelang senja akan kedengaran bunyi berdetok detok di dalam naik turun sejenis batu di dalam mengetuk antara ruas buluh, cantas bahagian ruas ( bawah ) kemudian baru di cantas bahagian atas Ruas yang berbunyi, insyaallah, rezeki milik anda...

Saya sendiri juga memburu dan pernah memburu geliga ini tahun lepas sekitar P.mas kelantan yg masih banyak buluh hutan tepi jalan kg dan di sarawak sekitar jalan serian ke sarikei hingga ke bukit saban betong sarawak. Seronok memburunya, seronok juga apabila dikejar pontianak dan juga hantu penanggal dalam hutan berlari macam org gila melompat sana sini macam spiderman heeeeee..... seronok dan menakutkan....