Isnin, 25 April 2016

BESI LELEH








Besi leleh....

Masa tahun 2003.. tok budak lagi dalam bidang batu permata.... nampak rawnya di Pasar pagi pasir mas kelantan... Peniaga tu cakap ni lah raw Leleh... kita pun perak tak pernah tengok rawnya, belek la... tanya lah harga berapa . RM 800... tahun 2003 raw leleh RM 800????... Masa tu tok masih bergelar pegawai kerajaan.. jadi pepaham la kalau balik raya jika kita ni kelas sokongan ja, berapa sen sangat lah wang di bawak pulang ketika itu... boleh telan ayaq liuq saja la... takpa.. kini... haa. nak berapa ketui... bukan beli... oooih, kalau beli, jenuh la nak bayaq 1 raw katakan la murah pun rm 400.. kalau 5 raw?.... canai belum tentu laku semua.,... betui.. ha tu risiko berniaga batu ni... kalau nak amik 1 raw saja , x dapat lah rege peniaga... dapat rega standard sahaja berapa ..mungkin rm 800 seketui.. wallahualam, tok lama dah tak beli batu raw... sesekali tu ada , kalau p expo atau dalam simpanan sekutu yang lawa lawa tok amik juga.. nak harap perolehan , aih... cuba tengok guru guru yang duk kat kampung tu... lagu tu ...kalau tok bergantung sepenuhnya kepada batu perolehan, lagu tu.... lagu mana?.. tengok sendiri... Tok lebih kepada berniaga, bukan org mai umah nak menayang batu keluaq kot sofa, keluaq kot tangan, keluaq kot kepala.bukan.... org mai umah tok layan selayaknya sebagai tamu..bukan mangsa pertunjukan hahaha... lagipun magik boleh la nak tjuk tjuk gitu. 

Besi leleh... bukan batu na, batu x lekat magnet.,... kaler sama... Kelebihan sejak dulu kala sebagai medium kekebalan darurat. Ada yang dapat kebal umum, tu rezeki. Rezeki orang kita tak tau.


Barang ada, tapi tak banyak la ni... offline berebut tak sangga, Demi Allah tau, tok ni sekarang, p mana pun tok x bawak hp... kalau bawak, ada lah sat g kereta tok  langgar kon la, langgar jambatan la... kereta tok tu calar tepi banyak dah... kadang kadang tengah dok cakap hp, polis trafik mai sebelah suruh stop dan kena saman... huiii.. x berbaloi wuuuu... kalau yang di sembang tu barang 5000 , takpa tok senyum ja kat pak kuda belang... ni bukan masalah keuntungan..ni masalah kalau tok kena, tok yang kena.... dia punya mudarat nun sampai ke org tua , pekerja, anak anak yang dulu... semua tak dapat nafkah.... habis nak bayaq saman... so sebab tu lah tok x bawak hp p mana pun... tok cuma bawak walkie talkie je kat poket, senang.... Jadi apa apa , order ke, tanya stok ka , better tanya Mr Baz lah.. pembantu tok tu keje jam 11am-6.00pm dan jumaat cuti.... jadi apa apa wassup / sms 0178259540 / 01117775251.... ni no 2 tablet yang tok sediakan khas utk Mr Baz buat kerja...mustahil la kalau dia tak dapat balas sebab tablet tu siap ada keyboard macam laptop jugak... senang kerja dia. 

Hp tok pula BB Q10.. button Allah Hai... Haluih... jari tok ni besaq... nak menaip tu , punya siksa hahaha... bermasalah dengan Touch skrin macam galaxy note sekalipun.... ada saja salah ejaan. Nak buat macam mana, Allah dah cipta Jari besar macam ni.. Terima sahaja.


Kod Produk : B.LELEH 24416
Bentuk : Besi Leleh
MAHAR : RM 60

6 ulasan:

Komen anda Di Trace melalui Pengimejan satelit langganan kami