Selasa, 31 Julai 2018

KALAU NAK NIKAH LAGI 1... JANGAN LA TAKUT

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semuanya


Alhamdulillah, haaaaa, tajuk atas amacam lawa tak hehehe.. bukan provoke tau, tok menulis artikel ringkas ini untuk tujuan baik , bukan untuk menganiaya mana mana pihak okay.

2 Guru tok, 1 Guru XXL dan 1 guru yang baru meninggal dunia berkata :

" kalau nak kahwin lagi 1, kawen aje la , nanti dah keluar akta no 2 baru selesaikan"


Nampak ringkas, tapi berbintat juga biji mata tok nak menulisnya neh heheheeee



Tuan tuan yang Di rahmati Allah Sekalian...

Akan kisahnya nak ber-isteri isteri atau isteri di sebut 3 atau 4x ini Sebenarnya bukan susah mana pun, yang susahnya ialah bila keluarga isteri ke dua tak rela anaknya di madukan, itu saja la yang susahnya.,. jangan libatkan kahwin lari ya, susahhhh hidup, Allah, susahnya tu tak padan dengan kesedapan dan kenikmatan Malam pertama ceq abg oiii huhu...

Begini caranya...

Kalau Isteri pertama tak bagi menikah, atau bagi syarat bukan  bukan, jangan lengah lengah... lelaki Melayu islam Malaysia tak sebijak Lelaki Cina Islam , haaaa.. perempuan melayu kalau menikah dengan Lelaki Cina Muslim, masak laaa depa, belum kena belum tau, kalau dah kena tobat ceq oii... cayang x buat lagiiiii... dia kata lagu tu saja la. 


Kalau pasangan anda bagi syarat gempak gempak sampai membuatkan telor anda masuk ke dalam celah peha alahaiiii... tuan tuan,, sebenaqnya isteri anda tu takut kalau anda nikah lain anda dah tak beri perhatian kepada dia lagi... tu kena la tau, tambah tambah dalam buku WANITA tu dok cerita macam macam, penderitaan tu la ini la.. bullshit  la semua ni, ini semua sebab takda Iman Di dada... Meh dengar Tok pula berceloteh. Ini pengalaman Bro..pengalaman...


Sepanjang usia tok ini, tok sudah berkahwin sebanyak 12 wanita, ada anak dara, ada janda, pondan saja la tak ada kih kih kih.... 

Kalau pasangan anda tak bagi sebab dia sorang pun x cukup, kebenaran berpihak kepada dia lah, tapi kalau nafkah zahir dan bathin semua perghhhhh kemas mengalahkan Tokey balak... apa salahnya. 

Jadi langkah pertama anda perlu lakukan bila pasangan buat pelik pelik....

1. Cepat cepat buka Fail Nusyuz... pastikan ada dia tengking , ada dia mintak cerai dari anda...Bawak dia sekali, heret p sekali untuk hadap Pegawai Jabatan Ugama nu. 

2. Selepas buka fail ni, pujuk dia elok elok, tapi jangan bagitau dia apa kepentingan fail ni, kalau boleh sebelum bukak la fail ni ok. 

Fail Nusyuz ini akan membolehkan SEKATAN permohonan FASAKH dari isteri anda di mahkamah, permohonannya akan di tolak, ini pengalaman tok okay. 

Kalau dia dah terlajak buat Fasakh pun, undang undang sekarang Suami mesti hadir dan Hakim akan tanya anda adakah anda ingin melepaskannya?... jawapannya ialah TIDAK... dan alasannya ialah anda masih sayangkannya. Okay Faham?


Proses ni semua ialah nak meluluskan dan memudahkan proses menikah lagi 1 tu atau no 2 atau no3 atau no4 .


Selesai semua ni, baru p menikah... dan masa menikah tu tunjukkan bahawasanya anda boleh jadi suami yang adil...

Kalau anda dah menikah isteri pertama anda lari ke rumah ibu bapanya, usah risau, senyum je beb... 

Pergi mahkamah dan mintak surat KEMBALI TAAT.... selepas surat ni ada... isteri tak mahu balik, bawak surat ni p balai polis berhampiran rumah isteri anda tu. 

Abg abg polis akan start kereta nyala lampu biru dan p rumah isteri ( ni kalau dah serius, campur tangan ibu bapa, adik abg kakak nya )... dan dorang akan ke rumah ibu bapa mertua atau rumah di mana isteri 1 lari. MANA MANA individu yang cuba menahan, tak kira la pak dia ka, mak dia ka, abang dia ka... apa pun gari dulu, balai cerita beb.... Menghalang tugas penjawat awam. 


Dapat isteri kita tu , di bawa balik dan pujuk beserta sedikit peringatan... pujuk la manja manja dalam manja tu ada kecam sikit okay, kecam la, u balik lagi , i suruh polis penjarakan  1 famili you hahahha... terkencing dalam kain dia beb. Jangan buat main.. 

Then.... melalui surat tu juga dia kena la buat tugas sebagai seorang isteri yang solehah, dan terus la tunjuk bakat anda untuk menjadi suami yang adil... lama lama dia okay la.. Allah haiiii, sedangkan berlian boleh katok pecah , ini kan hati isteri , huihhhhh... 


Yang banyak terjadi ialah suami tak tau apa apa pasal undang undang syariii... wife nak fasakh dia bagi, kemudian kena tuntutan mutaah la , tuntutan nafkah anak anak la dll.. naya beb...nayaaaaa... tokey balak pun boleh bankrup kalau kena macam ni. 

Sebab jadi macam ni ialah kerana kurang ilmu tentang Syarii... dalam Malaysia Undang Undang Syarii Mana mana negeri sekalipun berpihak kepada SUAMI /  LELAKI.... tapi hak penjagaan anak anak memang jatuh kepada isteri.


Okay, semoga membantu, tok tulis apa tok tau saja la na.....Kalau rasa rasa nak tambah saiz bagi besar lagi , maklumla anak ramai kot noh... calling2 la tok... 

7 ulasan:

  1. Terbaik tok. Trima kasih atas perkongsian ilmu

    BalasPadam
  2. Mantap Tok ats perkongsian ilmu.terima kasih Tok

    BalasPadam
  3. Nak didik sorang pun dah cukup oenat tok.. hahahah

    BalasPadam
  4. Minat tok...tapi org yg kita target jual mahal tok...huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaha, hak tu x leh kata apa la, tu kena mai kat tok belajar pukau wanita la tuan

      Padam

Komen anda Di Trace melalui Pengimejan satelit langganan kami