Khamis, 22 Februari 2018

RAJA KAYU MERAH





































































Raja Kayu merah... kalau bab raja kayu merah ni pun banyak percanggahan berlaku, ada yang kata jenis yang banyak terjual bukan asli lah dan macam macam lah, mereka kata ia bukan raja kayu melainkan kayu damar kerana ia mengeluarkan getah berbau harum. 

Pendapat org lama lama menyatakan RAJA KAYU MERAH yang asli ialah:

Apabila di suluh di bawahnya bagi kepingan nipis ia akan mengeluarkan cahaya merah

Apabila di bakar ia akan berbau wangi 

Apabila di gosokkan habuknya di kulit habuknya akan masuk ke dalam kulit. 



Hanya 2 jenis kayu sahaja di semenanjung Malaysia yang habuknya mampu masuk ke dalam kulit

RAJA KAYU

KAYU ..lupa nama ...( ia menyebabkan tubuh jadi berat )



Sekiranya kayu ini jenis damar, minta maaf kerana habuk kayu damar tidak boleh masuk ke dalam kulit, memang jika di bakar ia berbau wangi , dan warnanya nak sama dengan kayu damar, tapi kayu damar tidak masuk kulit habuknya tu. 


Sekali lagi terkadang kepada peniaga, tok ingin menasihatkan, raja kayu bukan anda sorang yang ada dan asli, jika kita nak berniaga cuma terangkan yang asli tu bagaimana, tapi jangan kondem apa yang ada di pasaran takut org yang mendengarnya bukanlah calang calang orang . 

Jika anda berkata ia datang dari mulut penebang Raja kayu itu sendiri, maka tok ingin bertanya pula adakah penebang itu bagi free atau dia jual?... jika melibatkan jual dan duit. Maka pastinya dari mulutnya nak menegakkan barangnya sahaja yang asli.

Dan di katakan yang asli itu harganya mahal... Perlu tok ulang sekali lagi, Mahal atau murah nilai wang itu bukan kepada barang, tapi kepada peniaga itu sendiri. Nak bayar itu dan ini, makin banyak nak kena bayar itu dan ini, maka mahallah item itu. Bukan kayu tu boleh bercakap dia nak di jual harga ribuan... atau ada 1 kitab lama yang memerintahkan kayu ni harga berapa, kayu tu harga berapa, tidak. 

Dan kebanyakan peniaga yang ada kini usianya masih muda malah ada yang belum berkahwin, bak kata org lama lama, tubuh perempuan belum kau kenal, ini kan tubuh pokok?... org kata lah, bukan tok yang kata. Maksudnya mendalam, maksudnya usia baru muda belum cukup kenal dunia masakan masa banyak habis dengan hutan dan kayu kayan. tak kahwin la jang oii huhu.. 

Raja kayu merah ini tok nak maharkan murah murah sajalah sebab kita nak perabis stok yang sedia ada. ada 4 guni stok tahun lepas, bayangkan... 4 guni... 

Pakai sebagai cincin atau boleh ambil habuknya dan gosokkan di kulit sampai ia menyerap ke dalam kulit. Hal ini akan membuatkan pertambahan kekuatan pukulan di tangan, penawar sakit sendi, Penawar sengal badan dan bisa bisa



Kod Produk : RKM 7218
Bentuk : Raja Kayu Merah
MAHAR : RM 28


Id " Tanpa Nama" @ " Anonymous", sila lakukan pengesahan id di no khusus yang kami sediakan yang berhubung dengan sistem canggih kami di +601111113044, Atau komen anda tidak akan di terbitkan

Hantarkan whatsapp nama anda dan komen GRAB yang anda lakukan di halaman tertentu

Bagi Pelanggan Baharu ( Id Baharu ) sila Whatsapp juga Nama anda ke Nombor ini Sebelum Komen anda di terbitkan

Kami ingin menggelakkan SPAM ID dari pesaing blogger lain yang meniagakan item yang sama bidang

Sekiranya ada peniruan ID , Pihak kami akan merujuk kepada pemilik asal ID dan memintanya melaporkan kepada pihak berkuasa di atas penyamaran yang di lakukan


Sila Tinggalkan ulasan GRAB anda dan semak semula dalam masa kurang 2 jam sebelum melakukan permaharan, sekiranya anda berjaya mendapatkannya, maka sila lakukan bayaran dalam tempoh 12 jam Ulasan GRAB di tulis


Maybank 551016691626 My Gemstone
RHB : 2012 9160 00660 3
Paypal : Mohdyasirahmadrozi@gmail.com

Atau Jika anda ingin menggunakan medium RHB atau PAYPAL, sila rujuk header blog di atas akan maklumatnya . 



Kemudian hantarkan detail bayaran anda ke Bonda JJ dan Kekanda Chai Blog ini yang menjadi admin anda dan pemudah cara anda di dalam permaharan bersama GB







BONDA JJ : 0127845231










Mr Chai : 0178259540





4 ulasan:

Komen anda Di Trace melalui Pengimejan satelit langganan kami