Ahad, 14 Oktober 2012

C.S.A OFFICER SABER

This is original One, Not Replica.......













Taraaaa..... heheh... mungkin tidak berapa mengejutkan sangat kot... tapi tok teruja sebab ia lawa... dan rasanya tidak semua rakyat Malaysia ada pedang ni... apatah lagi ia ori..

Pedang ini Tok perolehi dari guru Tok di Temoh tu, katanya pemilik asal pedang ini menukarkannya bagi mendapatkan sebilah keris.... 

Dengan mahar semacam tak nak Jual :

Kod Produk : Navi
Bentuk : Pedang
MAHAR : RM 1,500

Bagi abang abang navi, tolong komen sikit pasal pedang ni, boleh share knowledge ok...

18 ulasan:

  1. Memang la cantik pedang ni. Saya ni pesara navy. Saya ada 1 jenis yang lama. Ada kalimah di mata dah mahkota di hulunya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang ini zaman pertengahan Tok. Tembaga pun dah tembaga campuran. Tapi bentuk yang sama saja dan ringan sedikit.

      Padam
  2. Nak jaga agak sukar gak. Sentiasa nak dikilat dan disapu. Kalau tak dia jadi samar2 dah berkurap. Maklum la tembaga dan steel biasa je.tapi ingat pedang ni boleh dikatakan ada Daulatnya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tok ni memang minat badan uniform, dulu nyaris dah nak masuk navy, tapi ayah tok selalu momok momokkan dengan benda bukan bukan hehehe... kalau tak mungkin dah general kut hehehe..berangan sey

      Padam
  3. ini pedang istiadat, biasa digunakan oleh pegawai bertauliah untuk upacara rasmi tentera laut..

    BalasPadam
  4. Pas ni nk kawin..nk gun a pedang ni lah TOK....

    BalasPadam
    Balasan
    1. err..cikgu nak kawen lagi satu ka...amboiiiiii kemain lagi hehehe

      Padam
    2. kalau datin kat umah izinkan..apa salahnya..hehe

      Padam
  5. ianya mempunyai nilai estetika bila ketahui cara ia dipakai n digunakan dalam kawad pedang, baru aura patriotik terserlah memancar2 hehe

    BalasPadam
  6. BAPA segala senjata nabi DAUD,pedang adalah IBU segala senjata, kerna pedang lah satu-satu senjata yg pertama di buat, ilham dari yang ISA dan ianya pembakar semangat/penggerun/pengenalan diri seseorang pejuang contoh pedang rasululuh dan sahabat-sahabat beliau dan setetes pedang ni juga di sokong oleh bangsa-bangsa lain seperti jepun terkenal dgn pedang samurainya. pada sy aura pedang lebih terserlah dari senjata lain...wallahu.. maaf ini hanya pandangan cetek/miskin saya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insyallah, setiap senjata ada nilai estetikanya tersendiri. Kalau bagi tok pun, pedang zaman dahulu ( buatannya besi keras & tahan , nipis dan ringan ), adalah yang paling terbaik, pedang sekarang, berat berat belaka... sebab besinya tidak lagi bermutu mcm besi dahulu..kalau buat nipis mudah patah dan rapuh

      Padam
    2. kalau tok berhajat utk buat pedang, tok cari/beli mata gergaji yang di guna potong balak tu,yg tu tahan,lentur,ringan,nipis dan tajam, untuk melibas kiri,kanan,keatas,kebawa sebab ringan senang nak tukar haluan..besi ni ada persamaan yang tok tulis seperti diatas

      Padam
    3. maaf, infor diatas untuk tok n kekawan dapat dari pandai besi. p/s nak lagi power gabung 3 unsur (besi.batu.kayu)+(besi + salah satu unsur perak/tembaga untuk batal kebal)..wallahu

      Padam
  7. carilah besi mawar/tulang mawas....hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. ramai pandai besi taknak buat, bisa/racun, bleh bawa maut....sy ada sebilah....

      Padam

Komen anda Di Trace melalui Pengimejan satelit langganan kami